Posted on: 29 februari 2024 Posted by: Nails Comments: 0

Waarvan groeien nagels?

Nagels groeien vanuit de nagelwortel, die zich onder de huid aan de basis van elke nagel bevindt. De nagelwortel is verantwoordelijk voor de productie van nieuwe cellen die de nagelplaat vormen. Deze cellen duwen oude cellen naar voren, waardoor de nagelplaat groeit.

De nagelplaat zelf bestaat hoofdzakelijk uit een eiwit genaamd keratine. Keratine is ook hetzelfde eiwit dat wordt aangetroffen in haar en de buitenste laag van de huid. De groei van de nagelplaat wordt gestimuleerd door verschillende factoren, waaronder genetica, voeding, hormonen en algemene gezondheid.

Het groeiproces van nagels is een continu proces, vergelijkbaar met de groei van haar. De snelheid van nagelgroei kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en individuele verschillen. Over het algemeen groeien nagels gemiddeld tussen de 3 mm en 3,5 mm per maand.

Hoe krijg ik mijn nagels weer sterk?

Als je je nagels wilt versterken, zijn hier een aantal tips die je kunt proberen:

Gezonde voeding: Zorg voor een gebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen (vooral vitamine A, C, D en E), mineralen (zoals ijzer en zink) en omega-3-vetzuren. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezondheid van je nagels.

Hydratatie: Houd je nagels en nagelriemen goed gehydrateerd door regelmatig een vochtinbrengende crème of olie te gebruiken. Dit helpt bij het voorkomen van broze nagels.

Vermijd agressieve chemicaliën: Probeer het contact met agressieve chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen en nagellakremovers te minimaliseren, omdat deze je nagels kunnen verzwakken.

Vermijd overmatig gebruik van nagellak en nagellakremover: Probeer regelmatig pauzes te nemen van nagellak en nagellakremover om je nagels de kans te geven te ademen en te herstellen.

Bescherm je nagels: Draag handschoenen tijdens huishoudelijke taken zoals afwassen of tuinieren om je nagels te beschermen tegen schade.

Vermijd nagelbijten: Stop met nagelbijten, omdat dit je nagels kan verzwakken en beschadigen.

Gebruik een nagelverharder: Overweeg het gebruik van een nagelverharder die speciaal is ontworpen om zwakke nagels te versterken. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar bij drogisterijen en apotheken.

Voldoende rust en slaap: Zorg voor voldoende rust en slaap, omdat dit bijdraagt aan een algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van je nagels.

Als je merkt dat je nagels blijven verzwakken ondanks het nemen van deze maatregelen, raadpleeg dan een dermatoloog of een specialist in nagelverzorging voor advies en behandelingsopties.