Posted on: 15 januari 2024 Posted by: Nails Comments: 0

Nageltjes van een baby knippen

De nageltjes van baby’s en jonge kinderen groeien zeer snel. Vooral in de eerste weken kan dit voor wat ongemak zorgen. Jonge baby’s hebben nog geen goede oog-hand coördinatie. Ze maken daardoor ongecontroleerde bewegingen en krabben zichzelf zo makkelijk. Omdat de nageltjes nog erg dun en scherp zijn en de babyhuid zeer dun is, levert dit vaak veel vervelende krasjes op; voornamelijk in het gezichtje.

Handschoentjes tegen scherpe babynageltjes

Om het openkrabben van het gezichtje tegen te gaan, kun je een speciaal handschoentje voor je baby gebruiken. Dit werkt heel effectief tegen het krabben, maar heeft ook nadelen. Kindjes sabbelen op jonge leeftijd nog graag op hun handjes. Als dat stof omheen zit, is dat niet prettig voor het kindje. Bovendien komen er dan pluisjes in het mondje, ook dat is niet fijn. Tot slot kunnen de handschoentjes snel losraken, waardoor ze snel uit zijn en kwijtraken. 

De wangetjes met vaseline insmeren tegen scherpe nageltjes

Het gezichtje insmeren met vaseline is een andere manier om het openkrabben van het gezichtje tegen te gaan. Het nadeel is dat het gezichtje van je baby dan wel de constant vettig is, dit is niet altijd wenselijk. Daarnaast moet dit de hele dag door worden bijgehouden. De vaseline wordt door dekentjes, handjes en kleding er weer afgeveegd. 

Nageltjes kort houden met baby manicuresetje

De meest effectieve oplossing lijkt dan ook om de nageltjes van de baby kort te houden. Als kindjes dit toelaten kiezen ouders er soms voor om de scherpe randjes er met hun eigen tanden af te ‘knabbelen’. Precisie is hierbij wel wat moeilijker. Een baby manicure setje kan oplossing bieden. 

De eerste weken is het beter om de nageltjes te vijlen in plaats van knippen. Door te knippen wordt het randje van de nagel nog scherper wat – ondanks dat ze wel korter zijn – alsnog voor nare krasjes kan zorgen. Daarnaast is knippen van hele kleine nageltjes voor veel mensen een lastig priegelklusje, met de angst in een vingertje te knippen.

De makkelijkste en meest effectieve optie is om de nageltjes te vijlen. Maar hoe doe je dat nou het makkelijkste? Een baby zal niet uit zichzelf het handje netjes omhoog houden om de nagels te laten vijlen. Het beste moment is dan ook om dit te doen als het kindje bijvoorbeeld in diepe slaap is, of als het kindje afgeleid is tijdens de voeding of een spelletje.

Baby’s maken de eerste weken van nature eerder een vuistje dan dat ze hun vingertjes strekken. Jonge baby’s zullen als reflex een vuistje maken als je zachtjes in hun handpalm wrijft. Hier kan je gebruik van maken om de nageltjes te vijlen. Hoe?

Wacht op een moment dat de baby rustig is.

Je kunt het kindje stimuleren door bijvoorbeeld je wijsvinger of duim te geven. Meestal pakken ze die stevig vast.

Op die manier kun je makkelijker bij alle nageltjes komen, zonder dat je vingertje voor vingertje moet uitstrekken (wat vaak voor weerstand zorgt).

Waar moet een goede baby nagelvijl aan voldoen

Het is belangrijk dat er een vijl wordt gebruikt die niet te grof is, maar juist heel fijn van structuur. Een grove structuur beschadigt de zachte babynageltjes alleen maar en zorgt voor haakjes. Een fijne structuur kan de nageltjes mooi afronden, zonder de nagel te beschadigen.

Tijdens het vijlen is het belangrijk dat je de vijl niet heen en weer beweegt, omdat je op die manier alsnog kleine haakjes kan veroorzaken. Maar probeer de vijl constant in dezelfde richting te bewegen. Nageltjes van een baby knippen.